HOME
SCURT ISTORIC
OPORTUNITATI MLM
CAPCANE MLM
RECRUTARE TELEFONICA
TEHNICI DE FUNCTIONARE
4 VALURI MLM
CARTI MLM
TRAINING MLM
STAPANUL VIETII
ARTICOLE DIN PRESA
LEGISLATIE MLM
INFO MLM
STIATI CA?

lifecare1.gif

CELE PATRU VALURI ALE DEZVOLTARII MLM

tree-full.jpg

Un scriitor de succes si un analist competent al fenomenului Network Marketing, Richard Poe imparte evolutia MLM in patru etape numite de el Valuri si anume:

Primul Val (1945 - 1979) Etapa Subterana
Al Doilea Val (1980-1989) Etapa Proliferarii
Al Trei Val (1990-1999) Etapa Mass Market
Al Patrulea Val (2000 si ulterior) Etapa Globala


Primul val a inceput Ón 1945 cand Nutrilite a introdus primul plan de network marketing si poate fi caracterizat ca fiind etapa Vestului Salbatic a domeniului, cand nu existau nici legi, nici ordine. In aceasta etapa excrocii au prosperat alaturi de adevaratii vizionari, iar companiile se dezvoltau cu o libertate neingradita, unele in mod cinstit, altele nu.
Haosul Primului Val s-a incheiat in 1979 cand dupa o investigatie lunga si dusmanoasa, Comisia federala de comert a decretat ca Amway Corporation si, implicit network marketing era o afacere legala si nu o schema piramidala.

Al Doilea Val, inceput in anii 1980, se poate caracteriza printr-o dezvoltare fara precedent datorita climatului legal din ce Ón ce mai favorabil, prietenos, dar si progreselor remarcabile in domeniul calculatoarelor, fapt ce a permis intreprinzătorilor sa fondeze si sa-si conduca firmele de network marketing din propriile birouri.
In aceasta perioada firmele de network marketing se confruntau cu o problema care ingreuna dezvotarea afacerii: recrutatorii MLM atrageau noi membrii cu promisiunea oportunitatilor nelimitate dar putini isi puteau permite timpul, banii si efortul de a-si dezvolta afacerea, adesea abandonand frustrati, dupa ce-si cheltuiau banii pentru a cumpara produse pe care nu stiau cum sa le vanda. Cei care faceau averi in network marketing erau, in general, superagentii de vanzari, intreprinzatorii talentati si personalitatile extrem de motivate si ambitioase.

Al Treilea Val a facut ca MLM-ul sa fie accesibil maselor datorita reducerii costurilor, atat in timp cat si in bani, aferente demararii unei afaceri network marketing, cat si datorita inovatiilor aduse in recrutarea si instruirea noilor membrii. Nici o afacere nu poate garanta un venit rezidual de milioane de dolari fiecarui distribuitor, dar pentru marea majoritate a membrilor unei structuri network marketing care se ocupau part-time de afacere, aceasta le oferea posibilitatea obtinerii unor castiguri suplimentare lunare care sa ii faca sa continue.
Comandarea produselor prin telefon si prin internet, automatizarea procesului de recrutare cu ajutorul casetelor video si audio, teleconferintelor si emisiunilor TV prin satelit, sistemele de mesagerie vocala dedicate care au rationalizat comunicatiile cu linia descendenta, convorbirile telefonice in trei care permit noilor recruti sa asculte in timp ce indrumatorii lor mai experimentati discuta cu prospectii, sunt doar cateva din inovatiile care au dus la dezvoltarea afacerilor MLM.
De asemenea planurile de marketing au oferit comisioane mai mari distribuitorilor pentru un volum de munca mai mic.
Anii 1990 vor fi reamintiti ca deceniul in care network marketingul a devenit o industrie serioasa, anii in care network marketingul a trecut granitele SUA raspandindu-se, in masa, in alte tari. Sunt anii in care firmele MLM au cunoscut o dezvoltare rapida in China, Coreea, Japonia si in foarte multe tari din Europa centrala si de Est.

Al Patrulea Val inceput in anii 2000 a adus cu sine o schimbare majora in perceperea fenomenului network marketig de catre marile corporatii americane. Brusc acestea se “calcau pe picioare “ pentru acces la retelele.MLM, in timp ce analistii de pe Wall Street slaveau multilevel marketing in rapoartele lor, companiile prospere creeau filiale MLM si formau aliante strategice cu firme MLM existente.
Ce a determinat o astfel de schimbare brusca?
Ca si in cazul altor inovatii profunde, corporatiile americane n-au imbratisat din proprie vointa network marketingul, directorii executivi opunandu-se acestuia, in ciuda vanzarilor de miliarde de dolari, dar timpul a actionat impotriva lor.
Publicitatea si strategiile marketing conventionale nu mai functionau, astfel ca directorii executivi ai acestor corporatii au experimentat network marketingul din disperare, dar o data ce i-au gustat roadele au constatat ca nu se mai puteau impotrivi.
Acest scurt istoric al fenomenului Network Marketing are rolul de a va arata greutatile inerente oricarui inceput dar si ambitia si perseverenta cu care pionierii acestui fenomen au reusit sa impuna un nou si foarte eficient mod de marketing.

eXTReMe Tracker